Jubileum Cor

25-07-2023

Cor Kraaij


‘GB voelt als een deel van mij!’

Als 15-jarige jongen is hij bij GB komen werken en nooit meer weggegaan. Vorige week heeft productieleider Cor Kraaij zijn 50-jarig jubileum mogen vieren. Een mooie gelegenheid om Cor eens aan de tand te voelen over wat hij zich nog herinnert van die tijd, welke veranderingen hij als positief ervaart en waarom zijn collega’s roepen dat hij altijd bezig is met verhuizen.

Neem ons terug naar het begin, wat herinner je nog van die tijd?

Ik herinner me die tijd nog goed. Toen ik begon, was ik een jongen van 15 jaar. Ik wist na mijn opleiding niet wat ik wilde gaan doen en kwam via een kennis terecht in de gereedschapsmakerij van GB. Ik heb daar tot 1985 stempels gemaakt. Maar toen kwam de opkomst van machines met computerbesturing, en werd ik gevraagd om me daarmee bezig te houden. De meeste collega’s vonden dat toen best eng, maar ik vond het heel interessant om me daarin te verdiepen. Na een tijdje in de gereedschapsmakerij te hebben gewerkt, maakte ik de overstap naar de productie. Als productieleider ben ik verantwoordelijk voor alle machines in de productiefaciliteit. Daarnaast behoort ook de inkoop van alle benodigde producten en de kwaliteit van het eindproduct tot het takenpakket.

Zo te horen, een heel divers takenpakket. Wat betreft de productgroepen bij GB, heb je dan wel veel veranderingen gezien?

Zeker, we zijn begonnen met hang- en sluitwerk, hengen voor schuren en Wieringermeer klinkstellen, het boerenwerk zeg maar. De bouwmethodes zijn door de jaren heen ook veranderd, vroeger maakte we ook veel producten uit draad, verschillende soorten spouwankers en draadeinden. We hadden in het begin ook een smederij, met een paar smidsvuren. In 1985 is de productie van draadeinden naar Bodegraven in Lommel gegaan en vanaf dat moment zijn we ons in Nieuwkoop meer gaan specialiseren in houtverbindingen. Eerst begonnen we met een hoekje, daarna een Raveeldrager, en zo is het verder gegroeid. Ook zijn we een paar jaar later zelf met kunststof spuitgieten begonnen. Gelukkig maar, anders hadden we nu niet zo’n compleet pakket kunnen aanbieden.

En je hebt ook de verhuizing van de locatie in het dorp naar de huidige locatie meegemaakt?

Absoluut, dat was een grote stap voor ons. Rond 1995 kregen we ruimtegebrek, vooral in de productie en het magazijn. We hebben zelfs een tijdje extern ruimtes voor productie en magazijn gehuurd, totdat het echt niet meer haalbaar was. In de oude fabriek zaten we op een dijk, en alles was schots en scheef. Er liep zelfs een sloot doorheen met een ophaalbrug. Maar de verhuizing naar het nieuwe pand op het industrieterrein heeft ons enorm geholpen om efficiënter te werken en ruimte te besparen. Ik heb zelfs de verhuizing mede mogen organiseren. Dat vond ik heel leuk om te doen. We verhuizen nu ook nog regelmatig de machines vanwege herindeling of de komst van nieuwe machines. Ik krijg ook elke keer van collega’s te horen, “Cor is van het verhuizen”. En dat is echt niet in mijn privé-situatie, want ik woon nog steeds waar ik ben geboren.

De automatisering en robots hebben ook een grote rol gespeeld in de veranderingen bij GB. Wat is jouw visie hierop?

Ik ben altijd een mensen-mens geweest, en we zullen altijd mensen nodig blijven hebben. Maar om te kunnen concurreren, hebben we ook robots en automatisering nodig. De komst van robots heeft ons geholpen om meer te produceren en efficiënter te werken, zonder dat medewerkers hun baan hebben verloren. Sommige taken zijn lichter en gemakkelijker geworden, en medewerkers kunnen nu op andere gebieden worden ingezet. Natuurlijk is het wel jammer dat sommige technische beroepen minder populair zijn bij jongeren.

Wat vind je het leukste aan werken bij GB?

Het leukste vind ik de afwisseling in technieken. Ik ben altijd een techneut geweest en de veelzijdigheid van mijn werk vind ik prachtig. Daarnaast koester ik de dorpse sfeer van het bedrijf. GB is echt een familiebedrijf, dat altijd een sociale sfeer heeft gehad, waar ik me thuis voel.

Cor, we willen je nogmaals feliciteren met je 50-jarige jubileum. Het is duidelijk dat je een waardevolle bijdrage hebt geleverd aan GB door de jaren heen. Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Dank jullie wel! Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer ik met pensioen ga. Gezondheid is het belangrijkste voor mij. Ik houd van vissen en misschien wil ik na mijn pensioen nog wel blijven werken. GB voelt als een deel van mij, en ik ben trots op mijn lange loopbaan hier.