CLT-bouwen

CLT-bouwen
20-06-2023  

 

CLT-bouwen: wat houdt het in en wat zijn de verschillen ten opzichte van HSB?

De bouwsector evolueert voortdurend en nieuwe bouwmethoden bieden steeds meer mogelijkheden voor efficiëntie, duurzaamheid en kwaliteit. Een nieuwe bouwstroom die naast de bekende HSB (Houtskeletbouw) in opkomst is, heet CLT-bouwen (Cross-Laminated Timber). In deze blog vertellen we je meer over CLT-bouwen, de verschillen ten opzichte van HSB en welke oplossingen GB kan bieden om jou te ondersteunen bij het implementeren van deze innovatieve bouwtechniek.

CLT-bouwen
CLT-bouwen maakt gebruik van massieve houten panelen die kruislings op elkaar zijn verlijmd. Deze panelen bieden uitstekende sterkte, stabiliteit en isolerende eigenschappen. CLT heeft een hoge constructieve capaciteit en kan grote overspanningen realiseren, waardoor het ideaal is voor zowel woning- als utiliteitsbouw. Hier wordt momenteel maar beperkt gebruikt van gemaakt, omdat CLT-bouwen in Nederland nog in de kinderschoenen staat.

HSB
HSB maakt gebruik van een skeletstructuur bestaande uit houten stijlen en regels, waarbij de ruimtes tussen de stijlen worden opgevuld met isolatiemateriaal. HSB biedt flexibiliteit in ontwerp en maatwerk, waardoor het mogelijk is om aan specifieke projecteisen te voldoen. Het is een kostenefficiënte en duurzame bouwmethode.

Verschillen tussen CLT-bouwen en Houtskeletbouw

  • Constructie; CLT-bouwen maakt gebruik van massieve houten panelen, waarbij er nog geïsoleerd dient te worden. Terwijl Houtskeletbouw een skeletstructuur heeft waarin de isolatie al is verwerkt. ·
  • Sterkte en stabiliteit; CLT-bouwen biedt uitstekende sterkte en stabiliteit, waardoor grotere overspanningen mogelijk zijn. HSB is flexibeler in ontwerp, maar heeft beperktere constructieve capaciteiten.
  • Snelheid; beide prefab-methoden bieden voordelen op het gebied van bouwsnelheid, waarbij CLT-bouwen mogelijk nog sneller is vanwege de prefabricage van panelen.

GB oplossingen voor CLT-bouwen en HSB
Naast diverse oplossingen voor HSB-elementen (denk aan de Vloer HSB strip met lip, HSB-Spouwankers, HSB onder- en bovenregelmontage etc.) biedt GB ook verschillende verankeringen voor CLT-bouw. Voorbeelden hiervan zijn trekankers, de Sherpa CLT connector en een uitgebreid assortiment met andere blinde houtverbindingen van Sherpa. GB is altijd op zoek naar slimmere oplossingen. We blijven daarom de volop in ontwikkeling zijnde markt van CLT volgen en zullen daar ons leveringsprogramma met producten voor de CLT bouw op aanpassen.