Evolutie verankering HSB vloeren

Evolutie verankering HSB vloeren
03-04-2023

 

Evolutie verankering HSB vloeren

GB biedt al jaren oplossingen voor de verankering van HSB elementen. Door de verandering in bouwmethoden en de feedback die we van eindgebruikers terugkrijgen, blijven we onze producten doorontwikkelen zodat ze nog slimmer ingezet kunnen worden. Een goed voorbeeld is de verankering voor het bevestigen van HSB spouwbladen op een betonnen vloer. We nemen je graag mee in de evolutie hiervan.

Van J-anker naar vloerelementstrip met hoekanker
De eerste oplossing voor het bevestigen van HSB spouwbladen op een betonnen vloer was het J-anker. Dit is een zware metalen strip met korte omzet in -jawel- een J-vorm en slobgat. Speciaal voor de onderzijde montage (in de sponning) van HSB spouwbladen op een betonnen vloer. Het J-anker wordt in het werk met drukplaten op hoogte gesteld, bevestigd aan de betonnen vloer en voorzien van een bijpassend elementrubber.

De isolatiepakketten werden met de jaren steeds dikker en daardoor de HSB elementen ook. Daarbij werd het steeds populairder om schuifpuien toe te passen, waardoor de glaslijn of belastinglijn aan de buitenzijde van een element gesitueerd is. Uit de bouwpraktijk bleek dat het J-anker in die situaties niet genoeg ondersteuning biedt. Als oplossing werd toen een vloerelementstrip met een apart hoekanker toegepast. Een goede oplossing, maar arbeidsintensief omdat er twee producten naast elkaar moeten worden geplaatst. Dus werd er gezocht naar een slimmere oplossing.

Van twee aparte producten naar één product
Deze oplossing werd gevonden in de Vloer HSB strip met opgelaste lip. Het grote voordeel hiervan is dat je niet twee aparte producten hoeft te gebruiken. Daarbij kunnen de HSB elementen in combinatie met de GB-drukplaten eenvoudig op hoogte gesteld worden. De Vloer HSB strip viel erg in de smaak bij onze klanten. De montage vindt van binnenuit plaats, waardoor het mogelijk is om steigerloos te bouwen. De productie van dit product is echter minder efficiënt, omdat de lip apart op de strip gelast dient te worden en daarna ook nog verzinkt moet worden. Er werd gezocht naar mogelijkheden om de productie verder te automatiseren.

Van een gelast product naar een product, gestanst uit één stuk
Niet veel later is de Vloer HSB strip met lip ontwikkeld, uit één stuk gestanst dus vorm- en maatvast. Door het gebruik van staal S350 is de Vloer HSB strip licht in gewicht en tegelijkertijd sterk in krachtopname. Het gatenpatroon is doordacht in relatie tot randafstanden. Er zijn inmiddels zeven varianten beschikbaar met een materiaaldikte van 3 mm. Tevens is er een model van 4 mm voor situaties met bijvoorbeeld zwaardere elementen, verder uitkragende elementen of een hogere windbelasting. Kortom, voor elke type HSB element is er een geschikte Vloer HSB strip beschikbaar.

De evolutie van de verankering voor HSB vloeren toont aan dat GB altijd op zoek is naar slimmere oplossingen. Daarvoor kijken we naar de bouwpraktijk en luisteren we naar de vakmensen die onze producten verwerken. Doordat we bijna alle producten zelf produceren in onze productiefaciliteit in Nieuwkoop en een eigen gereedschapsmakerij hebben, zijn wij in staat om productontwikkeling in eigen beheer te houden.