De producten van GB worden in onze fabriek in Nieuwkoop gemaakt. De kwaliteit moet betrouwbaar zijn omdat veel van onze producten een constructieve functie hebben in gebouwen. Die gebouwen moeten op hun beurt jarenlang veiligheid en comfort bieden. Veel van onze producten verdwijnen tijdens de bouw weliswaar achter het metselwerk of de betimmering maar de conditie ervan blijft uiterst belangrijk. GB-producten moeten dus gewoon heel goed zijn.

Die hoge standaard voeren we uiteraard ook door in de producten die wel in het zicht worden geplaatst. Ons tuinbeslag heeft bijvoorbeeld naast een constructieve en praktische ook een esthetische functie. Het product moet door de seizoenen heen blijven functioneren en er tegelijkertijd goed uit blijven zien.

Ons basismateriaal

Vrijwel ons hele assortiment wordt uit drie typen basismateriaal vervaardigd:

Bandstaal | bijvoorbeeld hoeken, elementankers en balkdragers

Draadstaal | bijvoorbeeld spouwankers, muurplaatankers en grendels

Kunststof | bijvoorbeeld uitvulplaten, drukplaten en pluggen

Binnen deze drie categorieën worden weer verschillende varianten met hun specifieke eigenschappen gebruikt. Klik op de bovenstaande links om meer te weten te komen over de verschillende materiaalsoorten en oppervlaktebehandelingen zoals we die voor de producten van GB toepassen.

Eindproducten en grondstoffen van dichtbij

De producten van GB worden in Nederland geproduceerd. De benodigde grondstoffen komen voornamelijk uit West-Europa, dat spaart transportbewegingen en het milieu. Daarnaast is er vanuit West-Europa bovengemiddeld veel initiatief om de uitstoot rondom de grondstofproductie terug te dringen of zelfs te neutraliseren.

Ook hebben we meer zicht op de kwaliteit van grondstoffen wanneer ze van dichtbij komen. En omdat de producten van GB veelal een constructieve waarde hebben, is de kwaliteit van zowel het eindproduct als de grondstof van groot belang. 

Een derde reden om basismateriaal binnen het westelijk deel van ons continent in te kopen is de beschikbaarheid en de continuïteit van levering. Ons motto is dat we altijd een oplossing voor onze klanten in huis moeten hebben en dat betekent dat wij op onze leveranciers moeten kunnen vertrouwen.

Samenstelling en duurzaamheid

GB streeft ernaar om zo veel mogelijk gerecycled materiaal in te kopen. Dit doen we met een kritische blik richting de materiaalspecificaties. Want uiteraard moeten de uiteindelijke producten voldoen aan de kwaliteitseisen van de toepassing.

Staal

Het band- en draadstaal dat GB gebruikt voor het maken van producten bevat gerecycled materiaal. In welke mate is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid van schroot op de staalmarkt. Omdat metaal oneindig kan worden gerecycled, kunnen onze producten aan het einde van hun levensduur altijd weer worden omgezet tot grondstof voor een nieuw product.

Kunststof

Voor de producten uit kunststof geldt eigenlijk hetzelfde als voor die uit staal. De beschikbaarheid van te recyclen materiaal op de grondstoffenmarkt is bepalend voor het aandeel ervan in het basismateriaal. Omdat de vraag naar gerecycled materiaal vanuit het streven naar duurzaamheid toeneemt, kan er een tekort aan dergelijk basismateriaal ontstaan. Dit betekent dat het aandeel gerecycled materiaal (regranulaat) lager wordt.

Vaak zijn onze producten na het eerste gebruik nog in een goede conditie. In dat geval kunnen ze opnieuw kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld in circulaire bouwconcepten. In andere gevallen zijn vrijgekomen producten te recyclen tot nieuw basismateriaal.

Certificering & normering

Binnen de bouwbranche worden eisen gesteld aan de kwaliteit van onder andere het basismateriaal en/of de oppervlaktebehandeling.
Voor spouwverankering gelden bijvoorbeeld de milieuklassen conform de NEN-EN845-1. Die schrijft voor dat in buitengevels vrijwel altijd spouwankers met een minimale kwaliteit van RVS 316 moeten worden gebruikt.

Voor de houtverbindingen zijn de klimaatklassen conform de EN1995-1-1 uit de Eurocode 5 van toepassing. Die beschrijven welke oppervlaktebehandeling producten zoals balkdragers minimaal moeten hebben gehad.

Zo zijn er verschillende instanties, regels en normen. Onze technisch adviseurs zijn goed geïnformeerd en adviseren je hier graag over.

Gecertificeerd