GB is een familiebedrijf dat al meer dan 140 jaar is gevestigd aan de rand van het prachtige natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Wij zijn ons er daarom erg van bewust dat we zuinig moeten zijn op onze eigen omgeving en die van anderen. Het zit in onze genen en dat brengen we in praktijk in onze bedrijfsvoering.

Wij proberen realistisch en verantwoord te handelen als het gaat over het welzijn van mensen, milieu en maatschappij. Wij zijn er niet op uit om het beste verhaal te vertellen maar om het juiste te doen. Verwacht van ons dus geen commerciële campagnes met betrekking tot deze thema’s. Uiteraard geven we je wel graag een indruk van onze aanpak.

Groepsfoto

Grondstoffen

De grondstoffen voor onze productie zijn voornamelijk afkomstig uit West-Europa. Dat scheelt onnodig en vervuilend transport. Belangrijk is ook dat Europese leveranciers bovengemiddeld aan de verduurzaming van hun processen werken. Daarnaast is de kwaliteit van de grondstoffen stabiel wat de kwaliteit en levensduur van onze producten ten goede komt.

Een steeds groter aandeel van het staal en kunststof dat wij inkopen, bestaat uit gerecycled materiaal. De verhouding gerecycled materiaal ten opzichte van virgin materiaal is voor de meeste grondstoffen (nog) niet stabiel. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van oud ijzer en oud kunststof. Neem bijvoorbeeld onze uitvulplaatjes. Het aandeel regranulaat (gerecycled materiaal) varieert momenteel veelal tussen de 60% en 90%. We gaan dus vooruit maar er is nog voldoende te winnen.

Piet potlood

Geen afval

Bij het maken van producten uit bandstaal, blijven vrijwel alleen de stukjes staal over die vrijkomen bij het ponsen van de gaten. Dit restmateriaal wordt opgevangen en als oud ijzer ingeleverd zodat het weer kan worden gerecycled tot nieuw staal.

Bij de productie van de kunststof producten van GB gaat geen materiaal verloren. Materiaal dat tijdens of na productie uitvalt, gaat namelijk door de shredder om vervolgens opnieuw te worden gebruikt.

Verpakkingen

Onze producten uit staal worden hoofdzakelijk in stevige kartonnen dozen verpakt die strak om de inhoud sluiten. Te veel lucht zou namelijk voor het inzakken van de dozen kunnen zorgen wanneer deze worden gestapeld. Bijkomend voordeel is dat hiermee karton wordt bespaard.

De dozen van GB zijn bewust sober, met slechts een bescheiden bedrijfslogo en een etiket waarop de inhoud staat aangegeven. Dus geen overbodige verspilling van inkt. Bovendien kunnen de dozen na gebruik gemakkelijk worden gerecycled of opnieuw worden gebruikt voor andere doeleinden.

De markt van kunststof verpakkingen ligt onder een vergrootglas waardoor leveranciers van verpakkingsmateriaal hard werken om het imago te verbeteren en hun materialen te verduurzamen. De folies die worden gebruikt voor het verpakken van onze kunststof producten en balkdragers, bevatten in toenemende mate gerecycled materiaal. Voor de gebruikte folies geldt dat wanneer ze in de juiste afvalcontainer belanden, deze volledig kunnen worden gerecycled.

Verpakking

Duurzaamheid op locatie

Ontwikkeling, productie en logistiek in eigen huis hebben, biedt flexibiliteit, maar ook ruimte om steeds te verbeteren. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaamheid. Met de mogelijkheden van vandaag gaat het streven naar efficiëntie prima samen met het maken van verantwoorde en duurzame keuzes. Sterker nog, met een duurzame blik ontstaan weer ideeën die de efficiëntie ten goede komen. Een voorbeeld is de warmte die vrijkomt bij de productie van kunststof artikelen. Die gebruiken we om onze bedrijfshallen te verwarmen.

Mensen maken GB

Bij GB steunen we op onze kennis van de bouw, de handel, engineering, productie en logistiek. Die kennis proberen we door te geven aan de volgende generatie. Daarnaast hechten we veel waarde aan samenwerking, respect en werkplezier. De samenstelling van ons team is daarom divers. Jong en oud met verschillende culturele achtergronden en posities binnen de maatschappij.

GB werkt actief samen met diverse opleidingen en biedt regelmatig stageplekken aan. We willen graag helpen om jongeren enthousiast te maken voor de bouw en GB. Dit zijn namelijk de mensen die over een aantal jaar met onze producten gaan werken. Of wellicht onze nieuwe collega’s worden binnen GB.

mensen_fabriek

Transport

Omdat de bouw rekent op de beschikbaarheid van de oplossingen van GB, houden we onze producten ruim op voorraad. Hiermee wordt het aantal backorders zoveel mogelijk beperkt. Het naleveren van producten is vervelend voor onze wederverkopers, de eindgebruiker en onszelf, maar resulteert ook in extra transportbewegingen.

Onze vrachtauto’s rijden wekelijks dezelfde regionale routes. Zo weten onze klanten wanneer ze hun bestelling kunnen verwachten en maken we geen onnodige kilometers.

Vervoer