In woningbouw wordt steeds vaker gekozen voor bouwen met CLT. Daarom vond GB het tijd om CLT-verankeringen te ontwikkelen die beter aansluiten op de Nederlandse bouwpraktijk. Efficiëntie stond daarbij centraal.

CLT (Cross Laminated Timber of kruislaaghout) is een massief houten bouwmateriaal dat vooral wordt toegepast in bosrijke landen, zoals in Oostenrijk, het noorden van Italië en Zuid-Duitsland. Nu de Nederlandse bouw om diverse redenen steeds vaker voor hout kiest, is hier ook de vraag naar CLT groeiende. In de beschikbare verankeringssystemen was echter nog ruimte voor verbetering, zag GB. “We constateerden dat vooral de bevestiging efficiënter kon, vertelt Arjan van Termeij, projectleider Techniek en Ontwikkeling bij GB.

CLT MOCK-UP

Grotere schroefgaten voor snellere montage

Tot nu toe kwamen de meeste verankeringssystemen uit de traditionele CLT-producerende landen. De bouwmethodes en -mentaliteit daar zijn echter anders dan in Nederland. Hier draait het niet alleen om constructieve sterkte, maar speelt ook efficiëntie een cruciale rol.

"In de buitenlandse ankers voor de hoofddraagconstructie zitten vaak relatief kleine bevestigingsgaten”, legt Arjan uit. "Je kunt ze bevestigen met nagels of kleine schroeven. Maar getackerde nagels zijn niet demontabel, wat in de Nederlandse houtbouw wél vaak gewenst is. Bovendien kost het aanbrengen van veel kleine schroeven veel arbeidstijd.”

Om die reden ontwikkelde GB nieuwe ankers met grotere schroefgaten (Ø6 mm en Ø8 mm). De afmetingen van de ankers en de randafstanden zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk schroeven nodig zijn, zonder in te leveren op constructieve sterkte. Diverse specialisten hebben hier uitgebreide berekeningen voor uitgevoerd.

"Met de helft minder schroeven kun je nu ongeveer dezelfde prestaties behalen”, aldus Arjan. "Hoewel dikkere schroeven iets duurder zijn, bespaar je uiteindelijk op de arbeid en werk je veel sneller. We zijn uitgegaan van standaard schroeven die breed verkrijgbaar zijn, dus er zijn geen speciale of merkspecifieke producten nodig."

CLT

Hogere staalkwaliteit voor slankere constructies

Ook de materiaalkeuze draagt bij aan de efficiëntie. Waar veel ankers worden uitgevoerd in staalkwaliteit S235, koos GB bewust voor een hogere kwaliteit S350.

"Dit staal is bijna 50% sterker”, vertelt Arjan. "Daardoor kunnen de verbindingen slanker worden uitgevoerd, wat voordelen oplevert in zowel de spouw als de vloeropbouw."

De ankers zijn bovendien hoogwaardig verzinkt volgens de ZM-4 standaard. Deze verzinking bevat naast zink ook magnesium en aluminium, wat zorgt voor een verhoogde corrosiebestendigheid.

"Vooral ankers die aan de spouwzijde worden toegepast, kunnen blootstaan aan vocht. We vonden het daarom verstandig om te kiezen voor een hoogwaardige bescherming”, licht Arjan toe.

Compleet verankeringspakket voor CLT

GB biedt met de nieuwe ankers een compleet systeem voor bouwen met CLT. Het assortiment omvat:

  • Koppelankers en afschuifankers voor hout-hout- en hout-betonverbindingen;
  • Ankers voor kozijnmontage op CLT-gevelelementen;
  • Spouwverankeringen;
  • Trekankers voor de koppeling van CLT aan de fundering.

"Met dit pakket kunnen we vrijwel alle veelvoorkomende situaties in de CLT-bouw ondersteunen”, concludeert Arjan.