Polyamide - Nylon - PA6

Polyamide in de omgangstaal ook vaak gewoon Nylon genoemd, is een kunststof met de neiging om vocht te absorberen. Polyamide (Nylon) is een hygroscopische kunststof. Dit betekent dat dit materiaal vocht opneemt, maar ook weer afgeeft. Het materiaal blijft zich continue aanpassen aan de vochtigheidsgraad van de omgeving waar het zich op dat moment in bevindt. Dit proces verloopt zeer geleidelijk in de tijd.

Nylon kan wel 10% van zijn eigen gewicht absorberen. Deze vochtabsorptie veroorzaakt een verlaging van de treksterkte en de stijfheid, maar een toename van de taaiheid. Het geabsorbeerde vocht werkt als een weekmaker.
Het meest vervelende aspect van de vochtabsorptie is niet het effect op de sterkte, maar op de  groei van de afmetingen. Deze toename van de afmetingen kan tot wel 3% gaan en gecombineerd met een verlaging van de treksterkte en de stijfheid een probleem gaan vormen tijdens het inbrengen van pluggen in de geboorde gaten. Met name deze ‘dikkere’ en ‘slap’ geworden pluggen passen moeilijk in de geboorde gaten en kunnen tot vervelende situaties leiden. De pluggen kunnen gaan knikken tijdens het inbrengen en laten zich niet of nauwelijks in het geboorde gat plaatsen. De pluggen enkele dagen bij kamertemperatuur opslaan en de pluggen keren weer terug in een goede gebruikstoestand.

Veel kunststofsoorten, zo ook nylon, zijn bij lagere temperaturen gevoeliger voor slagbelasting.

Advies:
De Nylon pluggen droog en bij kamertemperatuur opslaan. Pluggen niet langdurig in de regen laten liggen. De pluggen niet verwerken als de temperatuur onder de 7 graden Celsius is.

Voor vragen en of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen.
Gebr. Bodegraven
T +31 (0)172 520 110
info@gb.nl / verkoop@gb.nl
I   www.gb.nl