Project Havenkwartier in Rotterdam

09-03-2022
(Optional) This text will appear in the inbox preview, but not the email body.
alt_text

GB’S ADVIES IN PRAKTIJK

PROJECT HAVENKWARTIER
IN ROTTERDAM

Het project

Het Havenkwartier wordt gerealiseerd door Heijmans en is een reflectie van het karakter van Katendrecht: eigenwijs, stoer en tegelijk intiem en speels. Het toonaangevende design bevat elementen uit de wederopbouwarchitectuur en is geïnspireerd op de karakteristieke haven gebouwen in de Rotterdamse binnenhavens. Een combinatie van materialen als beton, aluminium, hout en grote glasoppervlakten dragen bij aan het gelaagde, verfijnde ontwerp. En daarmee aan de reputatie van Rotterdam als architectuurstad.

Het woningaanbod in het Havenkwartier is meer dan divers. Er zijn tweehonderd woningen in alle soorten en maten en voor alle fases in het leven.

De uitdaging
De uitdaging was om voor een hoogbouwproject in Rotterdam een methode door te ontwikkelen om houten gevelelementen van binnen uit te plaatsen. Het standaard systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van J-ankers, Rubbers en drukplaten is voor de steeds dikkere elementen niet altijd werkbaar. Dit komt omdat er steeds vaker kozijnen in de elementen worden geplaatst waardoor het af te dragen gewicht zich aan de buitenzijde van het element bevindt.

De oplossing
In samenwerking met Heijmans en timmerfabriek is nagedacht over verschillende oplossingen, zo wat er eerst een strip bedacht waarbij een verticale lip op de strip wordt gelast. In de praktijk werkt dit uitstekend doordat het gewicht en de windbelasting in 1 product wordt opgevangen. Echter het produceren voor zo’n groot project bleek zeer arbeidsintensief. Daarom hebben we dit product doorontwikkeld naar een gevormde strip met uit gestanste lippen. Dit product hoeft niet meer achteraf verzinkt te worden en kan zodra klaar gelijk naar de klant. Als het element geplaatst wordt op de gemonteerde strip kan van binnenuit het element eenvoudig vastgeschroefd worden.
Meer weten over de mogelijkheden van Gebr. Bodegraven op het gebied van bouwverankering en projectadvies? Mail ons via techniek@gb.nl of bel +31 (0)172 520110.